Start / Nyheter / Nationellt kunskapscentrum om Kina och Centrum för Östeuropastudier invigda

invigning
Från vänster: Marie Söderberg, ordförande i UI:s styrelse, Björn Jerdén, chef vid NKK, utrikesminister Ann Linde, Fredrik Löjdquist, chef vid SCEEUS och Jakob Hallgren, direktör vid UI.

I veckan talade utrikesministern vid invigningen av Utrikespolitiska institutets två nya centrum – Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK).

– Det är tyvärr svårt att tänka sig en lämpligare tidpunkt att inviga två centrum som har till uppgift att analysera hur stormakters agerande påverkar sin omgivning och det internationella systemet. Att öka kunskapen om dessa två nyckelregioner är en strategisk prioritet och jag ser mycket fram emot att följa centrumens fortsatta verksamhet, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde.

NKK bedriver policyrelevant forskning, analys och rådgivning om Kinarelaterade ämnen. SCEEUS tillhandahåller policyrelevant analys om Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien, Ryssland och Ukraina.

– Förhållandet till Ryssland och övriga länder i Östeuropa är av central betydelse för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Ett stärkande av regionkompetensen i Sverige är motiverat med tanke att säkerhetsläget i europa är förändrat i grunden, säger UI:s direktör Jakob Hallgren. – Även Kinas roll i världen blir allt viktigare. Nationellt kunskapscentrum om Kina ska stötta regering, myndigheter och det svenska samhället med ytterligare bredd och djup i kunskapen om Kina.

Dessa båda nationella kunskapscentrum syftar till att öka kunskapen om regionerna i Sverige och befinner sig i en uppbyggnadsfas 2021–2023.

 

Se inspelningen av invigningen av SCEEUS och NKK här:

 

Lyssna på de två paneldiskussioner som genomfördes under invigningen:

Dela

Relaterade nyheter